Borač, lepota iz srca Srbije

Boračka lepota, istorija, predivna priroda u srcu Srbije i kuća Vranića („Moj rođak sa sela“) razlog su zašto su „Mrčajevci info“ drugi put posetili Borač.

Unutrašnjost kuće Vranića – „Moj rođak sa sela“

Istorijski poznat podatak u kojem se pominje grad Borač odnosi se na Ugarsku invaziju na Srbiju 1389. godine, kada je Sigismund Luksemburški zauzeo gradove Borač i Čestin. Jedan podatak o gradu potiče iz 1405. godine, kada je despot Stefan u njemu izdao povelju kojom su Dubrovčani potvrdili svoje ranije privilegije. Od tada se grad na kršu u izvorima spominje kao „čuveni grad Borač“. Kako su nam preneli meštani iz ovog kraja grad Borač je nekad imao oko 40 000 stanovnika. U to vreme je bio veći i od Londona.

Crkvena staza

Crkva je nesvakidašnja. Stari kamen ugrađen je u svetinju koja prkosi vremenu i služi Bogu.
Preneti osećaj davnina koji lebdi oko same crkvice okružene nebom i planinama je nemoguć, treba ga doživeti.

Crkvene stepenice

Obnovljena je odobrenjem cara Dušana 1350., a sagrađena mnogo pre toga..
Ovo turističko selo nosi istoriju u temeljima i neguje tradiciju predaka.
U bilo koju kuću da svratite ugostiće vas kao rođaka. Možete se slobodno i opušteno osećati i sprijateljiti kao da imate rođaka sa sela.
Mi smo bili u gostima kod domaćina Rajka u čuvenoj kući Vranića.


Kod Rajka svega u izobilju, sve stogodišnje, a lepo, prkosi vremenu i odiše lepotom.
Pogled „puca“ na sve strane, od prelepe Gruže i Gružanskog jezera, Vujetinaca do Boračkog krša. Kako nam reče domaćin Rajko Lečić, a to govori i svim gostima da uvek prvo posete crkvu, a onda sve ostalo.
Gde god pogled zaluta, tamo će naći prelepe boračke boje jeseni.

Pogled na Gružu.

Imanje našeg domaćina Rajka je opasano zidom koji je ko zna kada sazidan. Tu su razne domaće životinje i mnogobrojni turisti.

Nesvakidašnje ❤️

Hladna rakija u malim bokalićima i domaća kafica.
Trpeza je bogata, počinje gibanicom i kiselim mlekom, vruć domaći hleb, kajmak, sir, domaće suvo meso, kajgana, omlet od jaja, kačamak, boračka čorba, svadbarski kupus i proja,pečenje praseće, jagnjetina…

 


 

dodirnite foto: Raj u ❤️Srbije – Bukovik. – sličan tekst

A tek poslastica, pita kakvu poželite od: šljiva, jabuka, duleka. Sa zadovoljstvom će vam ljubazni domaćini i palačinke spremiti…

Kuća Vranića

 Kuce i mace su tu oko vas, možete videti konje i magarce.

Jedino čega se treba ovde čuvati je čisti planinski vazduh koji opija i ispunjava zdravljem organizam. Možete se osetiti poletno i nesvakidašnje kao da ste se podmladili. Nemojte se začuditi ako se poigrate sa decom oko kuće po dvorištu jer zdrav vazduh rađa i zdrav duh .
Nadamo se da će naše fotografije bar malo preneti deo ove nesvakidašnje lepote.

 

Lokacija mesta – dodirni…

Tekst i foto: Mrcajevci info

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *