Srpski nacionalni hor iz Mrčajevaca

Otkrićemo vam dve lepe priče, veoma značajne, kulturno istorijski vezane sa Mrčajevcima. Koliko je nama poznato prvi Mrčajevački pevački hor je zvanično nastao na Solunskom frontu za vreme izbeglištva i povlačenja srpske vojske preko Albanije. Tačnije na Krfu. Bio je sastavljen uglavnom od vojnika i par oficira iz Mrčajevaca.
Danas Mrčajevci info sa ponosom predstavljaju novonastali Regionalni hor Akademskog vokalno-instumentalnog ansambla Arhangeli, od sada u Mrčajevcima, a to je od velikog kulturnog značaja za našu varošicu.

Foto: Mrcajevci info – sa prve horske probe

Nastao je na inicijativu Zavičajnog društva Stara Pavlica i Udruženja Arhangeli Srbija.
Članovi hora su iz Kragujevca, Čačka, Kraljeva, a priključili su se i iz Gornjeg Milanovca.
Ideja je da u svakom od ovih gradova postoji po jedan Kamerni hor, a da svi zajedno sačinjavaju zajednički veliki hor.
Hor će izvoditi raznovrstan repertoar, pre svega nacionalnu muziku, kako bi se na akademski način sačuvale najlepše srpske pesme.


👇 Detalj sa prve probe, video 👇


Formiranjem ovog hora, sačinjen je ugovor o saradnji sledećih udruženja: Arhangeli Srbija, Zavičajno društvo ,, Stara Pavlica“, Kulturno-istorijski centar ,, Prestonica“, Udruženje ,, Telok“ i Kud ,, Radiša Poštić“.
Hor će voditi magistar Vojislav Spasić, profesor Univerziteta u Kragujevcu i redovni član Srpske Akademije inovacionih nauka.

Ideja je da se zajedničkim snagama pokaže koliko može u kulturi da se uradi kada postoji dobra volja. Mrajevci info podržavaju i promovišu ovu divnu, nesvakidašnju ideju. Sve ćemo pomno pratiti, o daljem radu i dešavanjima ćemo blagovremeno informisati naše pratioce i obožavaoce ove predivne umetnosti.

 

Mrcajevci info.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *