За Часни крст у Мрчајевцима

Велики хришћански празник – Богојављење, у Мрчајевцима је данас обележен традиционално, након чега је уследило и пливање за Часни крст на реци Морави.
Богојављенске свечаности започеле су светом литургијом у Храму апостола Петра и Павла, коју је служио свештеник Александар Пешић, старешина храма у Мрчајевцима уз помоћ свештеника Милорада Ђорема.
Након тога, у самоорганизацији младића спремних за пливање, део присутних је отишао до новог моста на Морави.


По доласку литије на мрчајевачки мост, одржан је верски обред, а након тога је Часни крст спуштен у реку Мораву.
До крста је пливало неколико младића, а први је допливао.. До крста први је допливао Михаило Грбић.
Он је формално и овогодишњи победник ако је то некоме битно.
Учесницима није. Они су самим уласком у хладну реку победили.

Овогодишњи учесници пливања за Часни крст су: Никола Пумпаловић, Иван Мијаиловић, Михаило Грбић, Стефан Поповић, Ивица Филиповић, Угљеша Пешић, Теодосије Нововић и Лазар Новчић.Да ова прича има чудан део побринуо се
Иван Мијаиловић из Остре који учествује сваки пут на овај дан, а то је кренуло пре четири године када је са кумом Тиосавом Милошевићем сам отишао на Богојављење да плива.
Следеће године на иницијативу овог човека и пар другара званично је заживело пливање за Часни крст у Мрчајевцима.
Иван је јутрос са кумом имао јутарње пливање јер је кум Тиосав морао на посао и није могао званично да учествује у редовном програму.
Тако њих двоје раном зором запливаше сами Моравом и попише по ракију за берићетну годину и добро здравље.


Неколико сати касније, Иван је држао крст у брзој реци да га вода не носи, а да би остали пливачи могли допливати до њега.
Овај стални учесник богојављенског пливања каже да се не такмичи, већ да са радошћу учествује. Није битно ко ће победити, већ дати значај овом догађају својим учешћем.
Поручио је млађима да се држе вере и традиције, да поштују обичаје и наравно да се прикључе, наставе традицију у духу православља како то и доликује овим нашим селима уз Мораву.


Ово је већ трећи пут да се организује пливање за Часни крст у Мрчајевцима. Не плива се уз велику еуфорију као у великим градовима, већ скромно како доликује овом празнику. Даће Бог да се са овом традицијом настави.


Крст је симбол нашег јединства и желимо да вама свима пожелимо здравље и да позовемо на слогу и мир, на заједничко сабирање око вере и доброте, јер нам је то поред здравља највише потребно.
Желимо свима да честитамо овај велики хришћански празник и да кажемо да Мрчајевци већ трећу годину, сада слободно можемо рећи традиционално пливају за Часни крст.
Важно је рећи да ово није такмичење, него заједничка жеља да носимо крст као симбол нашег страдања и наше борбе, као симбол нашег васкрсења који наш народ носи кроз векове.
Сви смо пливали за Часни крст са овим момцима.
Уздравље и Бог се јави!

Мрчајевци инфо

Scroll to Top