🌸RAJ U SRCU SRBIJE 🌸

 

🇷🇸Bukovik je planina koja se oslanja na planinu Vujan, a povezuje sa piramidalnom planinom Ostricom. Nekada sastavni deo Opštine Mrčajevci ,pred čijim stanovništvom vekovima stoje nežno zagrljeni.
Otuda i ova bajkovita , nadamo se i zanimljiva priča Mrcajevci info.
Da smo videli ove slike na stranom sajtu , uzdisali bi što ne možemo otići tamo i posetiti tu prelepu destinaciju.
Medjutim ,nekad nismo svesni, gde živimo i šta su nam ostavili naši preci, koliko se treba boriti za ovaj raj od prirode da bismo ga sačuvali.
Bukovik je šumovita planina u blizini Mrčajevaca , odmah iznad Gornje Trepče ,čija je najviša tačka 851m nadmorske visine. Bukovik se nastavlja na planinu Vujan, a završava mnogo poznatijom , misterioznom planinom Ostricom (802m). Vrh Bukovika je pokriven šumom, tu postoji i stari kamenolom koji je vidljiv iz daleka.
Sa livada Bukovika pruža se lep pogled na susednu „sestricu“ Ostricu, nešto dalji „brat“ Vujan, ali i Jelicu ,Ovčar i Kablar.
Staze do vrhova prolaze uglavnom šumovitim predelima i pored prelepih livada. Miris drveća ,cveća ,raznih trava i prirode je svuda prisutan.
Pored malih i bistrih potočića postoji i malo jezerce, pa se tako i jedan njen deo zove „Jezera“.
Bogata je lekovitim travama, pečurkama , raznim šumskim plodovima , divljim svinjama ,srnećom divljači…

Ono šta nas je pokrenulo da napišemo ovaj tekst je fantastična mala lovačka koliba (lovno tehnički objekat), jedan mini čardak koji se nalazi na Bukoviku.
Fascinantno i jedinstveno se uklapa u bajkovite predele prirode i ove naše planine, a sve to ekskluzivno proletos pokrenuli Mrcajevci info i naš saradnik Aleksandar Uroševic da bi doprli do očiju javnosti sa ovom rajskom lepotom.

RAJ U SRCU SRBIJE

Nije bajka , nije fotošop , kao što možemo videti ovo je naš mali raj na Bukoviku ,a čardačić , on je čudo – „ni na nebu , ni na zemlji“.❤️

Tekst i foto: Mrčajevci info/ Aleksandar M. Urošević

https://youtu.be/yWo_6w-074M?feature=shared