Pečenjara Baralić Mrčajevci

Ko još u Srbiji nije čuo za Baraliće iz Mrčajevaca?
Baš to prezime vaznelo je svoju slavu, ali i slavu Mrčajevaca, svuda po svetu. Dobar glas ovog mrčajevačkog brenda nadaleko se čuo, a tek hleb i dobro pečenje.. Upravo o tome moramo nešto više podeliti sa vama.
Prezime Baralić ima svoje poreklo, familije po Srbiji, ali Baralić Mrčajevci je nešto više od toga, nešto posebno.
Kompanija Baralić, firma Baralić, proizvodnja Baralić, pekara Baralić, pečenjara Baralić…
Ništa od toga ne priliči i ne pristaje, ali sve to zajedno staje u samo dve reči – Baralić Mrčajevci.

Baralić Mrčajevci – pečenjara


Koliko su slavu Mrčajevaca raznosili po Srbiji i svetu Obren Pjevović i Miroslav Ilić, sigurno toliko je i „Baralić Mrčajevci“.
A taj čuveni mrčajevački brend i prvu osnovanu pečenjaru u staroj Jugoslavi je upravo pokrenuo Milovan Baralić, čovek koji nažalost nije sa nama već tri godine. Ovih dana na mrčajevačkom groblju očitan je trogodišnji pomen ovom hrabrom, vrednom i časnom čoveku.

Pekara Baralić početkom 1980.


Čoveku koji je došao na parče zemlje i sagradio kompaniju sa svoje dve ruke i naravno bistrom glavom. Vredan i radan je bio Milovan, još i uporan. Rezultat nije mogao izostati. Ako se za nekoga može reći da je stekao, stvorio, sagradio nešto pošteno, to je upravo Milovan. Milovan je to sve sa suprugom Verom i radom uspeo. Nije imao mnogo pomoći od drugih.
Nije je ni tražio, već je hrabro i stameno koračao napred. Od vlasti nije ništa dobijao, a sve što sleduje je plaćao. Radio, gradio, širio, proširivao i sve je bujalo, činilo se preko noći.

Prvi kombi , tako je počelo


Da, upravo noćima nije spavao, pekao je hleb. Pekara je cvetala, a hleb lep i ukusan… Koliko je vreme brzo prolazilo, toliko je on vredno radio. Uspeo je on i više od toga… dok je u svojoj prvoj pekari od gline koju je sagradio da bi pekao hleb, školovao i vaspitavao dvoje dece. Dve divne devojčice, devojke, a danas domaćice i poslovne žene… Tako su odrastale Marina i Mirjana, a Milovan ih je čuvao i radio.

Milovan sa ćerkom Mirom


Odmor mu je bio dok je čuvao svoju decu, a dobre dece nikad mnogo, kako je znao da kaže. Najveća podrška mu je bila supruga Vera koja ga je podržavala na svakom koraku, davala mu nesebičnu podršku, žrtvujući sebe da bi posao napredovao kako su zamislili. Bilo je tu mnogo odricanja i neprospavanih noći, ulaganja i truda, ali ovom vrednom čoveku se dobro dobrim vraćalo. Nije imao vremena da putuje, možda i jeste, ali nije želeo. Ljubio je svoj kućni prag i poštovao hleb koji je pekao i jeo. Uvek je darivao i pomogao, zauzvrat ništa nije tražio, samo bi dodao da se dobro dobrim vrati. Posle pekare od zemlje, otkupio je drugu, i tako redom. Krenula je i ta prva jugoslovenska pečenjara 1970. godine, a već 1980. sve je postalo istorija.
Danas Baralić uspešno vode ćerke Marina i Mira.
Mira sa svojim suprugom Acom vodi i „M“ mlečni restoran i modernu kolačarnicu – poslastičarnicu sa najukusnijim kolačima možda u Srbiji, ali to je neka druga povezana priča.
Firma Baralić ima pored restorana i pečenjare u centru varošice u Mrčajevcima i prodajna mesta u Čačku i Beogradu.

Postoji i pekara za hleb, kao i pekare furune za pečenje prasića u Mrčajevcima.
Ono što moramo napomenuti i izdvojiti je jedan prodajni objekat u centru Mrčajevaca, gde se na trupcu i dasci seče pečenje.
Ko je jednom probao, taj se obavezno vratio ponovo jer takvog pečenja nema više nigde u Srbiji. Za takvo pečenje ne treba reklama jer sam miris i ukus govore više od hiljadu reči.
Možda se neki neće složiti, ukusi su različiti i imamo pravo na to, ali moramo priznati da Baralić i Mrčajevci ne idu jedno bez drugog. Zajedno su slavu ovog sela proneli. Dok je jednog biće i drugog. Večni pomen našem Milovanu, jer zasluži još za života da ga Mrčajevci večno pamte. Zaslužio je i mnogo više. Mi ćemo se potruditi da sećanje ne izbledi, jer toliko mu Mrčajevci duguju.
Pečenjara Baralić Mrčajevci radi punim kapacitetom – kako prethodnih pola veka, tako i sad.

Tekst: Mrcajevci info
Foto: Novinski porodični arhiv i Mrcajevci info