Пешке до Острога


Чак и ако не пронађете “смисао” на вашем путовању, свакако ћете после њега свет боље упознати и другачије посматрати, мотив је осморице људи који су данас добили Благослов од свештеника у мојсињском храму за свој далеки пут ходочашћа.

Ови људи имају заједнички циљ, задали су себи један веома необичан задатак и крећу да га испуне.

ПУТЕМ "ПОКЛОЊЕЊА"
"Желимо захвалити саборност народа Србије и Црне Горе, без обзира што живимо у две независне државе, као и вери у Српску православну цркву. Србија и Црна Гора повезане су нераскидивим духовним, историјским и културним везама. Можемо бити две државе, али ће Црна Гора и Србија увек бити једна душа.“ 


Маратон ускоро почиње.
Киша, ноћна хладноћа, сунце… Временски услови ће се мењати , пут ће бити тежак, али ових осам људи не намеравају одустати. Они су спремни на све неприлике и прилике, овај дуги пут их води ка циљу и остварењу највеће жеље,истрајати до Острога.
Окупили су се на Цвети у овом светом храму на молитви пред дуги пут.
На ходочашће крећу из цркве Успења Пресвете Богородице у Мојсињу, у уторак 30.04.2024. у 7:30, испред ове светиње, где почивају мошти војводе Рака Левајца. Крајње одредиште им је манастир Острог, а требају препешачити близу 350 километара. Пут ће бити тежак, треба издржати, да би остварили овај подухват.
Вођени хришћанским вредностима, мотивима предака  и племенитости ова осморица људи су се одлучила за овај велики подухват.

Велики број грађана се окупио на недељној литургији, а наравно и ови одважни суграђани. Реакције на ову њихову замисао су јако позитивне што смо приметили код верника након литургије у мојсињској порти и дому где су многи верници седели и разговарали уз посни доручак.

„Пошао сам са пријатељима на овај свети пут ходочашћа. Идемо у име наших породица, са вером у Бога, са жељом да захвалимо светом Василију за све што имамо и што дугујемо Богу.
Ми не идемо да се рекламирамо, ми нисмо познате личности, нама не треба популарност.
Ми ово чинимо због нас самих јер то осећамо и то желимо , ово радимо због предака и због будућих поколења, то је оно шта желимо и надамо се да можемо учинити. Да смо здраво, а није нам тешко, кад’ ако не сад’. Сви смо млади и здрави у снази а то дугујемо Богу.“ Рекао је Иван Мијаиловић из Остре. Ту је и његов кум Тиосав Милошевић из Горње Трепче са којим у Мрчајевцима плива на  Богојављење за  „Часни крст“, такође Никола Пумпаловић, то чине већ неколико година за редом, наравно за себе . Они су били идејни творци, иницијатори ове велике и дуге шетње а пријатељи су великодушно подржали.

„Желимо захвалити саборности народа Србије и Црне Горе, без обзира што живимо у две независне државе, као и вери у Српску православну цркву. Србија и Црна Гора повезане су нераскидивим духовним, историјским и културним везама. Можемо бити две државе, али ће Црна Гора и Србија увек бити једна душа“ – рекао нам је Дејан Јевтовић.

„Mојсиње“

 

У ходу су:
Тиосав Милошевић – Горња Трепча
 Иван Мијаиловић – Остра 
Горан Павловић – Остра  
Никола Пумпаловић – Доња Горевница 
Стефан Поповић – Мрчајевци 
Дејан Јевтовић – Мрчајевци 
Михаило Грбић – Мрчајевци 
Горан Ђурић – Крагујевац

Њихова замисао је да се крећу око 35-40км дневно, и да за највећи хришћански празник, Васкрс, стигну до манастира Милешева и у њему се причесте.
Након тога ће наставити пут поклоњења у сусрет Острогу.
Ми ћемо пратити и извештавати о појединостима са овог путовања.
Бићемо подршка и надамо се испуњењу овог подухвата.
Желимо им срећу и здравље на овом путу, молимо се за њих, а када стигну они ће се помолити за све нас.
Уз Божју помоћ срећно на путу који ће када се заврши бити историја.

Mрчајевци инфо

Фото: Мрчајевци инфо

Текст: Мрчајевци инфо

Пријатељи нашег портала су:

https://youtu.be/jdsdDcxMLh4?feature=shared

Zapratite nas- Мrcajevci info YT kanal