У име свих нас

Програм(план деловања)

Поштовани суграђани, прошле су четири године заједничког рада и дружења. За то време уложили смо време и константан рад на сабирању свих нас, нас овако различитих а сабраних око имена Мрчајевци инфо. Циљ нам је био да пружамо правовремене информације суграђанима , промовишемо лепо и корисно, покушавамо убедити надлежне да треба више радити за наша села, села која и окупљамо. 

Мрчајевци инфо су сада и званично удружење грађана као и организација која ради и делује на разним друштвеним платформама.

Ту смо у разним облицима присутни.

Портал – Мрчајевци инфо

ЈуТјуб канал

Фб група Мрчајевци инфо

Фејсбук страница

Фб профили

Х профил

Инстаграм страница

(Око 20 000 пратилаца)

Сабор Свих Села Србије (Све за село, где окупљамо преко 30 000 пратилаца).

Поседујемо видео и фото продукцију. Имамо коректну сарадњу са многим медијима и  инфо агенцијама.

 

Наравно, оно што нам даје највише полета , то је наша екипа, група волонтера коју чине суграђани из околних 11 села некадашње општине Мрчајевци, као и сви ви који нас пратите.

У прилици смо да наставимо да радимо , градимо и мењамо заједно наш мали свет на боље. Сви сте добродошли у наш тим. Сви ви, млади и стари, у сваком селу и засеоку, потребни смо једни другима да заједно чувамо наше, градимо на боље и преносимо све то новим генерацијама. Желимо да и даље делимо лепе приче и догађаје, славимо традицију и негујемо обичаје. Наравно, као и до сад покрећемо и решавамо проблеме са којима се суочавамо, оне који већ дуго чекају и они који тек долазе. 

Желимо заједно радити и градити и ван друштвених мрежа, јавно деловати и дати свој јавни допринос. Циљ удружења и оно наведено у статуту, а чиме се можемо и планирамо бавити је промоција уметности и подизање свести друштвене заједнице о значају културе и музике, враћање вредности локалног наслеђа, промоција духовних вредности​​​​ и народних обичаја како у свакодневном животу тако и на друштвеним мрежама.

У циљу остваривања својих циљева, Удружење посебно:

1) прикупља и обрађује информације и теме различитог садржаја;

2) организује, самостално или у сарадњи са другим организацијама, скупове, консултације, семинаре и друге облике образовања из области културе, локалног наслеђа, музике, спорта, уметности и фолклора;

3) издаје књиге и друге публикације о питањима у вези са различитим садржајима у вези са наведеним примерима, у складу са законом;

4) подржава васпитаче и друге стручњаке у раду на образовању деце и омладине у области културе, музике, уметности и целокупног наслеђа локалног и регионалног наслеђа;

5) сарађује са школама, спортским клубовима, сеоским задругама, месним заједницама, информативним агенцијама, културно-уметничким друштвима, струковним удружењима и другим организацијама у земљи и иностранству које се баве сличним садржајима.

Постоје разне теме и идеје са којима треба покушати остварити бар део горе наведеног, за шта нам је потребна подршка свих вас.

   Како идемо у сусрет локалним изборима морамо скренути пажњу на то да до сада нисмо имали добре представнике који су нас заступали. Сви одборници који су добили поверење својих странки(осим једног), били пролазни на листи, тако доспели у Градску скупштину, били су невидљиви. Радили су у интересу своје партије, личном или засеока где живе, али не и интересу свих наших села а која птредстављају. Нисмо их пуно приметили. Они су представници свих грађана, али нисмо сведоци да је тако.

Дошли смо у ситуацију да немамо времена за губљење, већ каснимо. Ако сами не преузмемо обавезе и одговорност, неће то учинити ни други уместо нас.  Зато преузимамо јавну иницијативу и покрећемо следеће теме. Све оне који могу позивамо да нас подрже у истим.

Позивамо све политичке чиниоце, како власт, тако и опозицију, да у своје програме кандидују наше идеје. 

Ово није хир, већ основна потреба.

Желите глас? Шта сте учинили за нас, наша села?

Ево вам прилика, ако желите да у ваш предизборни програм кандидујете идеје из наше околине.

Ми тражимо од свих да подрже следеће.

 1. (Делимично смо се изборили за бољи  статус и рад мрчајевачког Дома здравља што нам говори да се вреди борити за своје село, али то није довољно.)

Остајемо при првом захтеву – тражимо враћање кола хитне помоћи, и појачање лекарског кадра.

2. Уређење улице(раскрснице) у варошици, као и видљиво саобраћајно обележавање близине вртића.

3. Постављање саобраћајних камера на деоници Ибарске магистрале за коју је доказано да је црна тачка за пешаке и возаче.

4. Хитну обнову инфраструктуре села, асфалтирање прометних  и насипање споредних путева.

5. Брзо решење канализације у варошици. Израду пројекта исте за остала села.

6. Увођење градског превоза. (За ово радимо посебну причу). Да бисмо имали будућност, морамо имати и брз, чест превоз, везу са градом. На време палимо аларм, јер ускоро остајемо и без међуградских линија (прелазе на ауто-пут), које нису биле довољне, уз то и скупе. Ово је веома важна тема.

7. За нас веома важно, посебно битно, тражимо расправу, стварање услова за референдум, тражимо оснивање Општине Мрчајевци. Уколико је Чачку припао статус града и градоначелника, зашто не би имао и општину Мрчајевце. Као у Крагујевцу, општина Кнић. Отварањем средње школе стекли би се услови и добили бисмо оно шта заслужујемо. Радимо на томе, подржите нас. То је наша основна идеја са којом смо и ушли у јавност. Ми смо је први и за сада једини јавно покренули пре четири године.

Све ово што желимо је само минимум основног, основног за живот, а заједно можемо изборити и много више, јер више и заслужујемо.

Свим новим председницима МЗ( Месна заједница) који буду изабрани, након седам година, даваћемо несебичну подршку прва три, до шест месеци. На избор истих нећемо утицати. Затим ћемо тражити јавно изношење свега учињеног за село. Тражићемо њихово јавно обраћање грађанима. Похвалићемо и прозваћемо све учињено за село и тражити обећано. Тражити оно основно што заслужују сва наша села. Неће бити лако преузети одговорност управљања селима, али само прихватање тражи озбиљност и одговорност. Зато свако нека прво добро размисли и преиспита се да ли може да прихвати улогу у Месној заједници, од председника до члана одбора. Да ли је у стању обављати функцију?
Ко се одговорности прихвати, мора радити за своје село и у интересу својих суграђана.

Мислимо да је то фер и поштено, немамо много времена за губљење. У међувремену промовисаћемо лепе ствари као и до сад, посебно вреднујемо децу и њихове успехе.

Ово је наша заједничка иницијатива, јер смо сви то желели.  Да сутра наша деца не лутају по целом свету, већ да остану да живе заједно са нама. Покушаћемо нешто оставити иза нас. Све је сада на нама, свима нама.

Мрчајевци инфо је наш народни глас, наш мали медиј са којим заједно улазимо у ново сутра. За све наредне године, за све будуће велике и мале победе, за безбрижну, лепу и срећнију будућност, направили смо први корак. 

Боримо се за наш мали свет који нас окружује. Учинимо га бар мало бољим и лепшим него што је сада. Ми то можемо, а то нам је једино преостало.

Зато, заједно – За боље сутра. 

Добро здравље и срећу жели вам Ваш Мрчајевци инфо тим.