MLADENCI


Danas će mladi supružnici otvoriti vrata svoje kuće i dočekati goste, koji će im pokloniti simbolične darove i time im pomoći na početku njihovog zajedničkog života.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih postradalih za veru Hristovu. Po Blagoslovu SPC Mladenci se mogu praznovati ove godine i sutra, u subotu, saopštila je Zablaćska crkva na svojoj FB stranici.

Ono što sasvim sigurno znamo je da se ovaj praznik tradicionalno slavi i u mrčajevačkom kraju(selima bivše mrčajevačke opštine) kao dan mladih supružnika, koji su se venčali u prethodnoj godini ili u prvoj godini braka nakon 22. marta.
Ovaj praznik je važan za srpsku kulturu i tradiciju, a bračni parovi koji ga obeleže smatraju se blagoslovenim i srećnim. 

Postoji mnogo običaja u srpskom narodu koji su vezani za ovaj dan, a ovaj isuviše dugo traje i obeležava se u našem kraju.
Simbolično tome da su mučenici bili mladi, pa je srpski narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svom domu primaju goste, a oni im donose poklone i tako im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.
Jedan od srpskih običaja na Mladence je i pravljenje kolača koji se zovu “mladenčići”.


Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i poslužuju gostima. Simbolizuju dug i srećan bračni život.


Mladenci uvijek padaju u vreme Časnog posta. Zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, treba biti posna, radi zdravlja i napretka dece i mladih supružnika.
Kaže se i da vreme za Mladence najavljuje i vreme tokom celog proleća.

Običaj je plemenitost i pomoć novog života i stvaranja, zato ga trebamo negovati i sačuvati.
Nazdravlje Mladenci i prva nedelja posta.

Mrcajevci info

foto: Mrcajevci info

Priča sa našeg YT kanala